Yazılım Mühendisliği Bölümü, bir mühendislik dalı olarak yazılımın tasarımı, projelendirilmesi, geliştirilmesi, üretilmesi, işletilmesi ve bakımıyla ilgili tüm çalışmaları kapsayan bir disiplindir. Ayrıca üretime yönelik planlama, yönetim, destek ve eğitim çalışmaları da yazılım mühendisliği kapsamında önemli bir konuma sahiptir. Yazılım mühendisliği endüstri, bilgisayar bilimleri ve matematik gibi disiplinlerle iç içe geçmiş olup kendisine has özel konularıyla birlikte yepyeni bir mühendislik dalıdır. Yazılım mühendisleri, sürekli gelişen ve büyüyen bilişim sektörüne mühendislik disiplinleri uyarınca tasarlanıp geliştirilmiş yazılım sistemleri üretir, test eder, kurar ve yönetirler.
Samsun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü olarak yazılım sektörünün gereksinim duyduğu değişen dünya ve teknoloji koşullarında liderlik yapabilecek, teknolojideki gelişmelere katkıda bulunacak, akademik alanda ve yazılım endüstrisinin tüm sektörlerinde alanı ile ilgili çağın gerektirdiği bilgilere sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, çözümleyici, takım çalışması yapabilen, bu endüstrideki güncel problemleri tanımlayabilen niteliklere sahip uzman personeli yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Yazılım alanında ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, bilimsel ve teknolojik alanlarda ön sıralarda yer alan bir bölüm olmayı hedefliyoruz. Bunun için araştırma-geliştirme ve danışmanlık hizmetlerini sunan; üniversite-sanayi işbirliğine önem veren, akademik ve etik değerlerden ödün vermeyen yönetim anlayışını benimsemekteyiz.
Fakültemiz, Samsun-Bafra karayolu üzerindeki Ondokuzmayıs (yerel adıyla Engiz) ilçesinin sahil kesiminde yer alan Ballıca Yerleşkesi’nde bulunmaktadır. Bafra’ya 20 km, Atakum’a 25 km, İlkadım’a 35 km uzaklıktadır.19 Mayıs’ın Karadeniz’e 22,5 km’lik sahili (19 Mayıs Sahili 3,5 km, Dereköy Belde Sahili 7 km, Yörükler Belde Sahili 12 km) bulunmakta ve Kızılırmak Deltası içerisinde oluşan doğal Balık Göllerinin önemli bir kısmı da ilçe sınırları içinde yer almaktadır. Yıl içerisinde 323 kuş türünün görülebildiği “Kuş Cenneti” bu alan içerisindedir.
Bölümümüz zengin öğretim kadrosu akademik olarak başarılı, bilgili, özverili öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Sınıf, kantin, labaratuvar fiziksel ortamları güncel ve konforludur. Fakültemiz öğrencilerimizin güncel bilgi, araştırma, analiz, yorum ve sunum yetenekleri geliştirilirken, kulüp faaliyetlerinde yer almaları, müzik, spor, tiyatro gibi sosyal ve sanatsal etkinliklere katılımları teşvik edilerek kişisel ve sosyal yeteneklerini geliştirme konusunda olanaklar sunulmaktadır.
Bölümümüz hedeflerine ulaşmak için oluşturduğumuz öğretim programımız güncel uluslararası standartlar kuruluşu ISO ve IEEE tarafından ele alınan ve belirlenen konuları kapsamaktadır. Bölümümüz öğrencileri üniversitemizin diğer mühendislik programlarında çift anadal programına başvurarak çift diploma ile mezun olma hakkına sahiptirler.
Not ortalaması yüksek, alttan dersi olmayan öğrencilerimizi isterlerde 8. Yarıyılda İşyeri Eğitimi programına gönderiyoruz. Bu bağlamda öğrencilerimiz endüstri kuruluşlarında uygulamalı olarak kendilerini geliştirme imkanı sağlayabilecekler, eğitim hayatı boyunca öğrendiklerini hayata geçirme deneyimi elde edeceklerdir.
Bölümümüz programında mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden, bitirme çalışmasını başarıyla tamamlayan ve mesleki stajı ile hazırladığı staj raporundan geçer not alan öğrencilere YAZILIM MÜHENDİSİ ünvanı verilmektedir.
Nitelikli toplum için nitelikli üniversite idealine sahip
Türkiye’nin bugünü ve geleceğine katma değer sağlayan bir üniversite